1 kg gyümölcs/lehet fagyasztott és friss is: körte, alma, (a héját nem kell lehámozni!! ) narancs, ribizli, szilva-lehet aszalt is- mandarin, eper, málna, fekete szeder-én fagyasztott erdei gyümölcs keveréket is tettem bele, (ettől lett ilyen szép szine)
1200g kristálycukor,
2dcl rum vagy aroma (de ez kihagyható)
1 citrom héjastól,
1 kiskanál fahéj,
4-5 szem szegfűszeg,
esetleg gyömbért, egész fahéj
Minden gyümölcsöt kis darabokra vágunk,az almát,körtét nem kell meghámozni,összekeverjük a cukorral és a fűszerekkel és magas falú tepsiben 220 fokon 45 percig sütjük,közben néhányszor megkeverjük.Forrón poharakba rakjuk, lezárjuk és 5 percre fejtetőre állítjuk.
A csészébe 1-3 kiskanállal teszünk, leforrázzuk és forrón isszuk,a gyümölcsök megpuhulnak és nagyon finomak benne.