Szalagos török zsemle

Hozzávalók:


1 tojás
1 csésze tej (200 ml)
1 evőkanál kristálycukor
1 teáskanál só
2 dkg élesztő
3 csésze liszt
4-5 ek olaj

+ két evőkanál szobahőmérsékletű vaj, egy tojás a zsemlék megkenéséhez és fekete kömény vagy szezám a szóráshoz.

Elkészítés:


A tészta hozzávalóit a dagasztógéppel elkészíttetjük, kelesztőtálba tesszük és hagyjuk megkelni. Kis gombócokat formálunk (8 db-ot) és konyharuha alatt pihentetjük kb. 10-15 percig. Ezután ovális alakúra kinyújtjuk, megkenjük a vajjal, derelyevágóval felcsíkozzuk és sréhen feltekerjük, majd egyik véget a másik alá hajtjuk. Sütőlemezre tesszük, letakarva még fél órát pihentetjük, megkenjük tojással és megszórjuk a magokkal. 200-220 fokra előmelegített sütőbe tesszük és szépre sütjük :). Ez kb. 30-40 perc. Üresen egy pohár tejjel, vagy vajjal megkenve valami isteni, és hát szerintem szendvicsnek sem utolsó...:))).

Trükkök, tippek, praktikák:


http://demeterszilvia.blogspot.hu/2014/03/szalagos-torok-zsemle.html