Hozzávalók 29 x 16 x 9 cm-es formához
50 dkg BL 80-as liszt
2 dkg friss élesztő
1 csipet cukor
3 kávéskanál só
2 evőkanál olaj vagy olvasztott vaj
2,5-3 dl folyadék (lehetőleg tej vagy tej-víz keveréke)
Az élesztőt elkeverjük 2 dl langyos folyadékkal és kb. 20 dkg liszttel. Letakarva langyos helyen kelesztjük, amíg fel nem bugyog. Ez kb. 1-1,5 óra.
A maradék liszt és folyadék, valamint a cukor, a só és az olaj hozzáadásával viszonylag lágy tésztát dagasztunk. Nem baj, ha lágyabb a szokásosnál, a forma úgyis megtartja. A tésztát letakarva a duplájára kelesztjük.
Lisztezett deszkán kilapogatjuk belőle a levegőt, és hosszúkásra formázzuk, olyan hosszúra, mint a sütőtál.
Letakarva ismét kelesztjük. Akkor lesz szép a kenyér, ha a megkelt tészta a formának kb. csak a feléig ér, így a sülés után sem lesznek túl nagyok a szeletek. A felületet hagyhatjuk simán, de be is vághatjuk kicsit. Forró, gőzös sütőben 40-50 perc alatt szép pirosra sütjük.
Igazán szépen csak másnap, kihűlés után lehet szeletelni jó éles késsel vagy szeletelőgéppel.
Tipp: aki nem akar csak fehér kenyeret, az variálhatja teljes kiőrlésű liszttel is. Tehetünk bele sült hagymát, aszalt paradicsomot, magokat. Szendvicsalapként is kiváló. Ez a kenyér a tej miatt nem lesz cserepes.