1/2 kg túró
15 evőkanál liszt
5 evőkanál búzadara
2 tojás
pici só
evőkanál vaníliás cukor
4 evőkanál cukor
1 citrom héja reszelve
1 kv kanál szódabikarbóna
szilva
fahéj és vaníliás cukor
A túrót, villával apró darabokra törjük. Hozzáadjuk a lisztet, búzadarát, tojást, pici sót, a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját és a szódabikarbónát
Alaposan összegyúrjuk, és fél órát állni hagyjuk. Nem túl lágy tésztát kell kapjunk, ha szükséges, lisztet lehet még hozzá adni.
A szilvát megfelezzük, magot eltávolítjuk, helyére vaníliscukorral kevert fahéjat szórunk.
.
A tésztából vizes kézzel gombócokat formázunk, a közepébe téve a félbevágott szilvát, ügyelve arra, hogy minden oldalról körbe vegye a tészta a szilvát.
Kevés vajon zsemlemorzsát gyengén átpirítjuk, kicsi cukorral ízesítjük.
Bő, forrásban lévő vízben kifőzzük a gombócokat. Amikor feljött a víz tetejére, még 5 percet hagyjuk főni. Utána szűrőkanállal kiszedni és jól lecsöpögtetni, majd a zsemlemorzsában megforgatni.
Tálaláskor, reszelt étcsokoládéval megszórható.