a golyókhoz:
25 dkg tehéntúró / juhtúró
25 dkg natúr házi krémsajt
10 dkg reszelt trappista sajt
10 dkg reszelt füstölt sajt
1-2 gerezd fokhagyma
só, bors, őrölt szerecsendió
a hempergetéshez:
pirospaprika, reszelt sajt, petrezselyemzöld, szemes mák, szezámmag, lenmag, durva bors, apróra vágott sárgarépa, snidling..........
A hozzávalókból sajtkrémet keverünk, a fokhagymát préselve adjuk hozzá. Elég sűrűnek kell lennie, ha nem az, akkor teszünk még hozzá kevés reszelt sajtot. Kis tálakba készítjük a hempergetéshez valókat. A sajtot kis lyukú reszelőn lereszeljük, a petrezselyemzöldet apróra vágjuk.
A masszából vizes kézzel kisebb dió nagyságú golyókat formázunk, és a különböző hozzávalókba hempergetjük. Salátával bélelt tálra rakjuk a golyókat. Folpackkal letakarjuk és néhány órára behűtjük tálalás előtt.
Pirított kiflikarikákkal, bagettel, vagy akár ropogós sajtos tallérral is kínálhatjuk.
Tipp: aki szereti a karakteresebb sajtokat, az nyugodtan tehet bele érett camembert-t vagy márványsajtot is
Joghurtos öntet
Az öntethez a joghurt elkeverjük az apróra vágott snidlinggel és egy gerezd zúzott fokhagymával. Sózni nem szükséges, mert a sajtok önmagukban elég sót tartalmaznak