2 db csirkemell filé
3 ek napraforgó olaj
3 közepes db sárgarépa
2 közepes db fehérrépa
1 kis db karalábé
1 kis db zeller
1 nagy db vöröshagyma
30 dkg zöldborsó
1 ek tárkony (ízlés szerint)
3 dl főzőtejszín
1 citromból nyert citromlé
4 db leveskocka (erőleves)
3 ek petrezselyem
A krumpligombóchoz:
1 nagyobb krumpli
2-3 evőkanál liszt
1 tojás
szerecsendió
só
petrezselyemlevél
A csirkemellfilét apró kockákra vágjuk.
Egy jó nagy lábosban felhevítjuk az olajat, rádobjuk a húst es fehéredésig pirítjuk.
A zöldségeket felkockázzuk és a húshoz adjuk. (Személy szerint a répán kívül minden zöldséget egészben szoktam hagyni és miután kész a leves, kihalászom őket az egészben hagyott hagymával együtt.)
Hozzáadjuk a tárkonyt, az erőleveskockákat és a szárított petrezselymet, majd felöntjük vízzel.
Forrás után, fedő alatt, takaréklángon addig főzzük, míg minden megpuhul. Amikor már majdnem puha a többi zöldség, akkor adjuk hozzá a zöldborsót a leveshez.
Ha gombóc is kerül bele, akkor A gombóchoz megfőzzük a krumplit, összetörjük, majd hozzákeverjük a tojást, a lisztet, sót, szerecsendiót és az apróra vágott petrezselyemet.
Ha a leves kész, a hús megpuhult, vizes kézzel gombócokat formázunk és óvatosan a forrásban lévő levesbe engedjük őket és ha feljönnek a leves tetejére elzárhatjuk a gázt.
Egy kis tálba öntjük a tejszínt, és rámerünk 3-4 merőkanál levest, simára keverjük és a leveshez adjuk.
Jól megkavarjuk az egészet és még egy kis tárkonyt morzsolunk bele.
Amikor újra forr, belecsavarjuk a citrom levét.