25 dkg cukor
1,5 dl tej,
2 dl tejszín (nem UHT),
1 evőkanálnyi vaníliás cukor
A folyamat egyszerű, de hosszú.
A lábasban összekevertem a hozzávalókat és alacsony hőmérsékleten sűrűn megkeverve elkezdtem melegíteni. Nekem kerámialapos a tűzhelyem, ott a 1,5 fokozaton kezdtem, amikor megjelentek az első forrásra utaló jelek, levettem 1-esre. És kevergettem és vártam :) Már kb fél órája készült, amikor javában fortyogott és végre kissé elszíneződött.
Ezután még legalább fél órát tettem vettem a tűzhely körül, sűrűn megkeverve és vigyázva nehogy odakapjon, mert egy órányi főzés után bizony már rendesen puffogott és a színe is kezdett hasonlítani arra amit vártam… Így úgy döntöttem, most minden figyelmem ennek szentelem, sűrűn kavargattam és visszavettem a hőkapcsolót 1,5-re így újabb 10 perc után már az állaga is sűrű volt, a színe is szép, valamint az időközben a kanálról a hideg mosogatóra cseppent csöppecske is azonnal szilárdnak mutatta magát. (ez ugyan véletlen volt, de jó módszer, legközelebb is alkalmazni fogom, végtére a lekvárt is hideg tányérral ellenőrizhetjük :) )
Amikor késznek ítéltem, folpackkal bélelt edénybe borítottam
Majd a konyhapulton hagytam kihűlni. Ezt nagyjából 3-4 óra alatt tette meg, de erőt vettem magamon és nem nyúltam hozzá, a láboskában maradt morzsákat minőség ellenőriztem :)
A tálból kivéve szeleteltem, amit érdemes éles, nagy késsel végezni, kevésbé törik!