Tigris zsemle

Hozzávalók:


a tésztához:
- 60 dkg liszt
- 2 dkg cukor
- 1,5 dkg só
- 1 tojás
- kb. 3,5-4 dl tej
- 3 dkg friss élesztő
- 2 dkg vaj

a mázhoz:
- 90 ml langyos víz
- 8 dkg rizsliszt (kukoricaliszt)
- 1 cs. szárított élesztő
- 1 ek cukor
- 1 csapott kk só
- 1 ek olaj

Elkészítés:


A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztás programot. Az eredeti receptben 4 dl tej volt megadva, de én kezdetnek 3 dl-t adtam hozzá, majd még szükség volt 0,5 dl tejhez, így összesen 3,5 dl tejet használtam.
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.
Ezután óvatosan átgyúrjuk a tésztát, letakarjuk és újra duplára kelesztjük.
A mázat készítsük el legalább félórával a felhasználás előtt. Ehhez egy mélyebb tálba elkeverjük a száraz hozzáavalókat, hozzáadjuk az olajat és elkeverjük a langyos vizzel. Lefödjük és felhasználásig félreteszük.
Ha megkelt másodjára is a tészta, enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 8 egyenlő részre osztjuk. Zsömléket formázzunk mindegyik tésztadarabból és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, egymástól nagyobb távolságra mert sütés közben nőni fognak.
Újabb 30 percet kelesztjük úgy, hogy 15 perc után megkenjük a zsömlék tetejét a rizslisztes mázzal.
200 fokra előmelegített sütőben, 15 perc alatt megsütjük a zsömléket.