15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg kenyérliszt
12 dkg tritikálé liszt
8 dkg búzasikér
2 teáskanál só
12 g friss élesztő (vagy 3 g szárított)
Kb. 5 dl hideg víz (nekem most 5,5 dl volt)
2 ek olaj (tovább marad tőle puha - elhagyható)
most ment hozzá provance-i fűszer és fekete olajbogyó
Kimérjük, átszitáljuk a liszteket, hozzáadjuk a sikért és a sót, majd a közepébe morzsoljuk az élesztőt (nem kell felfuttatni). Fokozatosan hozzáöntjük a vizet (mennyisége lisztfüggő), cél a nagyon sűrő nokedli tészta állag. Ne legyen folyós, "csak" ragadjon. Dagasztani nem kell, csak összekeverni, hogy ne legyenek benne nagy lisztcsomók. Ha fűszerezzük, most mehet bele.
Minimum 6 órára hűtőbe tesszük (max. 12 óra).
Hűtőből kivéve jól megszórjuk liszttel és lisztes kézzel kikapargatjuk a bőven lisztezett pultra, majd elfelezzük. Mehet rá az olajbogyó, vagy amit gondolunk (szárított paradicsom, stb.)
Feltekerjük és megtekerjük, majd lisztezett sütőpapírra (szilikonos) tesszük (liszt nélkül nagyon ragadna). Tetejét is megszórjuk liszttel, majd jöhet a másik adag. Konyharuhával letakarva 40 percig kelesztjük. Közben bekapcsoljuk a sütőt alsó-felső sütésre, 210 fokra vizet téve bele. Ha letelt az idő mehet a sütőbe, majd 20-30 perc alatt gyönyörű barnára sül.
Ha kb. 15 perc után leállítjuk a sütést, akkor a félkész gyökérkenyerek kihűlés után lefagyaszthatók. A fagyasztóból kivett kenyerek 20 perc alatt, kb 170 fokon készre süthetők.