a tésztához
- 555 gramm liszt
- negyed kocka (12,5 gramm) friss élesztő
- 4 evőkanál cukor
- 1 teáskanál só
- némi vaníliás cukor vagy vaníliakivonat
- 3 dl langyos folyadék (zsíros tej és tejszín valamilyen arányú keveréke, amit találok otthon)
- (kb. 5 dkg langyos vaj, de ki is lehet hagyni, ha a 3 dl nagy része tejszín volt)
- többféle cukor (sima kristály, barna, jég, vaníliás)
- kb. 15-20 dkg vaj
Ezekből a szokott módon inkább lágy kelt tésztát dagasztunk, én géppel szoktam, de persze lehet kézzel is. A liszt minőségétől függően egy kis folyadékkal vagy liszttel lehet korrigálni, lágyabb tésztát szoktam csinálni, azzal könnyebb dolgozni. Hagyjuk megkelni a duplájára. Utána átgyúrjuk, formázzuk.
Én a fenti adag tészta harmadát használtam, ebből kb. 10-12 kis kifli lett.
Téglalappá nyújtottam (kb. 45*25 cm). Az egyik felét megkentem olvasztott vajjal, megszórtam az egyik cukorral, és kettéhajtottam a tésztát (mint egy könyvet). Megint megkentem a felét vajjal, megszórtam egy másfajta cukorral, és megint kettéhajtottam. Meg még egyszer. A kapott kis, immár nyolc rétegű téglalapomat óvatosan kinyújtottam egy hosszúkás téglalappá. A maradék olvasztott vajjal megkentem, kis cukorral megszórtam, és szép hosszúkás háromszögekké daraboltam, a háromszögeket meg feltekertem kiflikké.
Sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztattam őket, hagytam a duplájára kelni (ilyen hűvös időben az ötven fokos sütőbe tolom őket melegedni). A sütés előtt megkentem a tetejüket langyos cukros vízzel, aztán 200 fokra előmelegített sütőben megsütöm
http://csincsilla.blogspot.hu/2010/05/tobbcukros-kifli.html?m=1