Tökmagos csavart zsömle

Hozzávalók:


2,7 dl víz
2 evőkanál tejföl
3 evőkanál olaj
2 teáskanál só
1 teáskanál cukor
25 dkg fehér kenyérliszt
25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
2,5 dkg zabkorpa
2,5 dkg zabpehely
2 dkg friss élesztő
A kenéshez
1 tojás
5 dkg vaj
tökmag

Elkészítés:


Meglangyosítunk 1 dl vizet, elkeverjük benne az élesztőt és a cukrot, majd felfuttatjuk. Ezután a többi hozzávalóval együtt rugalmas tésztává dagasztjuk. Letakarva a duplájára kelesztjük. Miután megkelt, gyöngéden átgyúrjuk, és vékonyra nyújtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal, szorosan felcsavarjuk, és 5 cm-es darabokra vágjuk. Először a kevés vízzel elkevert tojásfehérjébe, majd a tökmagba mártjuk a zsemlék alját. Sütőpapíros tepsire helyezzük, és kb. 20 percig ismét kelni hagyjuk.

Összekavarjuk a maradék tojásfehérjét a tojássárgájával, és megkenjük vele a zsömlék tetejét. 200 fokra melegített sütőben kb. 25 perc alatt szép pirosra sütjük.