25 dkg liszt
15 dkg tökmagliszt
10 dkg lágy vaj
2,5 dkg friss élesztő
1 dl langyos tej
1 késhegynyi cukor
1 tojás
2 teáskanál só
szükség szerint tejföl
a hajtogatáshoz:
5 dkg durvára vágott tökmag
2 evőkanál disznózsír
a tetejére:
egész tökmag
tej vagy tojás
Az élesztőt a cukorral és a tejjel felfuttatjuk. Tálba tesszük a liszteket, a sót, és a közepébe öntjük az élesztőt. Hozzáadva a tojást és a vajat dagasztani kezdjük. Közben annyi tejfölt dolgozunk bele, hogy lágy, enyhén ragacsos tésztát kapjunk. Letakarva a duplájára kelesztjük, majd kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, és megkenjük a zsírral. Rászórjuk a tökmagot, és feltekerjük, mint a bejglit. A két végét középre behajtjuk, majd a tésztát összehajtjuk, mint a könyvet. Letakarjuk, és ismét hagyjuk kissé kelni.
Végül 2 cm vastagra nyújtjuk, és éles késsel 4 x 4 cm-es darabokra vágjuk. A párnácskákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a tetejüket tejjel (vagy tojással) megkenjük, és tökmaggal díszítjük. Amíg a sütő 200 fokra melegszik, kelni hagyjuk, majd 15-20 perc alatt pirosra sütjük.