Tökmagos tönkölykenyér

Hozzávalók:


40 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
20 dkg érett kovász
kb. 3 dl víz
1 dl olaj
2 dkg só
1 dkg friss élesztő
2-3 evőkanál krumplipehely
5 dkg tökmagliszt
5 dkg héjatlan tökmag
a tetejére: kevés pirítatlan tökmag

Elkészítés:


Előző este elkeverjük a kovászt 1 dl vízzel és 10 dkg tönkölyliszttel. Lefedjük, és szobahőmérsékleten hagyjuk újraéledni.
A tökmagot száraz serpenyőben addig pirítjuk, amíg pattogni nem kezd, majd kihűtjük.
Amikor hozzákezdünk a kenyérsütéshez, az élesztőt feloldjuk 1 dl vízben, és a maradék lisztekkel, a krumplipehellyel és a tökmaggal együtt a kovászhoz adjuk. Sózzuk, és dagasztani kezdjük. Amikor már sima a tészta, az olajat is beledolgozzuk. Lefedjük, és 2-3 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát kissé átgyúrjuk, és cipót formázunk belőle. Sütőtálba tesszük (pl. sütőpapírral bélelt nagy jénaiba), lefedjük, és újra kelni hagyjuk.
A sütőt 230 fokra melegítjük. A tésztát megkenjük vízzel, megszórjuk kevés pirítatlan tökmaggal. A tál fedelét belülről alaposan bevizezzük, és a lefedett tálat a sütőbe toljuk. 40-50 percig sütjük, majd a kenyeret kivesszük a tálból. Ha ropogósabb, vastagabb héjat szeretnénk. 5-10 percre visszatesszük a 180 fokra állított sütő rácsára. Ezután kivesszük, és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.