Töltött sós rágcsa

Hozzávalók:


A tésztához
50 dkg liszt
2-3 dkg élesztő
csipetnyi cukor
2 dl tej
3 kávéskanál só
1 nagyobb vagy 2 kisebb főtt krumpli (vagy ennek megfelelő mennyiségű krumplipüré, illetve krumplipehely)
2 gerezd reszelt fokhagyma
3 evőkanál (olíva)olaj
A tetejére
1 tojás
reszelt sajt
szezámmag, napraforgómag, tökmag, só
A töltelékhez (vagy-vagy)
virsli, gomba, sajt, hús, hagyma,
ketchup, petrezselyemzöld, pirospaprika, tejföl, liszt

Elkészítés:


Egy kanálnyi lisztet és egy csipet cukrot szórunk a langyos tejbe, belemorzsoljuk
az élesztőt, és felfuttatjuk.

Nagy tálba szitáljuk a lisztet, beletesszük a sót, beleöntjük a felfutott élesztőt, az olajat, és belereszeljük a fokhagymát. Hozzáadjuk a főtt, áttört krumplit (vagy a pürét, illetve
a pelyhet). Összegyúrjuk a hozzávalókat. (Ha túl száraz a tészta, és nem áll össze, akkor apránként kevés langyos tejet adunk hozzá.) Simára gyúrjuk. (Puha, kicsit ragadós tésztát kell kapnunk.) Letakarjuk, és duplájára kelesztjük. Ezután fél centi vastagra nyújtjuk, négyzetekre vágjuk. Mindegyik négyzetre tölteléket teszünk, és felgöngyöljük.

Virslis:

Fél virslit vagy egy koktélvirslit teszünk a tésztanégyzetekre.

Virslis, sajtos, ketchupos:

Vékony szelet sajtot és fél virslit vagy egy koktélvirslit teszünk a tésztanégyzetekre,
és rányomunk kevés ketchupot.

Gombás:

Tisztított, szeletelt gombát párolunk olajon, sóval, paprikával, petrezselyemzölddel ízesítjük. Tejfölben simára kevert liszttel sűrítjük. Jól összekeverjük, felforraljuk, levesszük a tűzről
és kihűtjük.

Gombás, füstölt sajtos:

Vékony szelet füstölt sajtra teszünk a kihűlt gombából.

Darált húsos:

Vagy ledarált pörköltből készítjük, vagy darált húsból főzünk pörköltet. Besűrítjük tejfölben simára kevert liszttel. Jól összekeverjük, felforraljuk, levesszük a tűzről, és kihűtjük.
Egy-egy kiskanálnyit halmozunk belőle a tésztanégyzetekre. (Természetesen szójapörköltből is készülhet.)

Az így elkészített batyukat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Megkenjük őket sózott, fölvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal, magvakkal.

220 fokra melegített sütőben aranybarnára sütjük. Melegen és hidegen is finom.