Tortilla

Hozzávalók:


Hozzávalók 8 darabhoz
10 dkg rétesliszt
10 dkg finomliszt
10 dkg kukoricaliszt
1 teáskanál só
1 teáskanál sütőpor
kb. 2 dl víz
2 evőkanál olaj (olíva- vagy szőlőmagolaj, napraforgóolaj)
a formázáshoz és nyújtáshoz: finomliszt

Elkészítés:


Összekeverjük a liszteket, a sót és a sütőport. Fokozatosan hozzádolgozzuk
a vizet, a legvégén pedig az olajat. Puha, kissé ragadós tésztát kapunk. Csipetnyi liszttel meghintve gömbölyítjük, majd fóliával lefedve kb. fél órán át pihentetjük.

Ezután átgyúrjuk, 8 cikkre vágjuk, és mindegyiket kis gombóccá formáljuk. Újabb fóliás takarás, újabb félórás pihentetés következik.

Alaposan lisztezett felületen kinyújtjuk a gombócokat. (Ha kevés lisztet használunk, akkor ragad a tészta.)

Nagy láng fölött szárazon, zsiradék nélkül felforrósítjuk a palacsintasütőt, majd (egyesével) megsütjük benne a lepények első oldalát. Miután szépen felhólyagosodott, megfordítjuk, és a másik oldalt is sütjük 10-20 mp-ig. (Feldobható, mint a palacsinta.) Összehajtogatott abroszra csúsztatjuk, amellyel be is takarjuk. A kisült darabokat sorban egymásra helyezzük, és betakarva, lassan hűlni hagyjuk. Amikor már majdnem teljesen hidegek, nejlonzacskóba rakjuk őket, aláhajtjuk a zacskó száját, és a hűtőbe tesszük a csomagot, így néhány napig eláll a tortilla. Felmelegítve fogyasztjuk.

Szépen feltekerhető tortilla lesz az eredmény, nem törik. Ízlés szerint bármivel tölthető.

Tipp: a lisztek aránya tetszőlegesen változtatható: csak búzafinomlisztből is készíthetjük, és több kukoricaliszttel is használhatunk. Én 50%-nál több kukoricalisztet nem teszek bele. A lisztes felületen történő nyújtás miatt a serpenyőben könnyen megéghet a lepényekről lepergett liszt, így két darab sütése között érdemes óvatos mozdulattal, papírtörlővel kitörölni az edényt.