9 stanglihoz
20 dkg tritikálé liszt
10 dkg kenyérliszt
10 dkg sima búzaliszt
5 dkg búzasikér
2 dkg friss élesztő
2 tk só
6 dkg olaj
150 ml tej
180 ml víz (lisztfüggő, most csak kb. 150 ml kellett)
szóráshoz reszelt sajt
A tejet, a vizet, az olajat és az élesztőt kimérem, összekeverem, majd mehet hozzá többi hozzávaló. Lágy de nem ragadós, sima, selymes felületű tésztát dagasztok, Kb. 1.5 órát letakarva hagyom kelni, ezalatt hatalmasra nő, teli lesz légbuborékokkal, könnyű, rugalmas tésztát kapunk. Lisztezett deszkára borítom, kicsit átnyomkodom, kilapítom, megszórom némi reszelt sajttal, összhajtogatom.
9 egyenlő részre osztom, rudakat sodrok, majd sütőpapíros tepsibe sorakoztatom, letakarom, majd 30 percig pihentetem. Ezalatt a sütőt előmelegítem 170 fokra. Az idő letelte után megszórom reszelt sajttal, jól megfújom vízzel a stanglikat és a köztük lévő sütőpapíros részeket is, majd a sütőbe tolom, 22-25 perc alatt sülnek készre.
Másnap is puha, fagyasztható .