Túrós mazsolás zsemle (kalács)

Hozzávalók:


9 zsemléhez
40 dkg liszt
6 dkg porcukor
25 dkg túró
1,5 dl tej
1 tojás
3 dkg friss élesztő
1/2 dl olaj
1 teáskanál vaníliakivonat
1 vegyszermentes citrom reszelt héja
20 dkg mazsola
a kenéshez:
1 tojássárgája 1 kávéskanál tejjel keverve

Elkészítés:


10 percre a mazsolát meleg vízbe áztatjuk, majd szűrőben lecsöpögtetjük. A többi hozzávalóból lágy tésztát dagasztunk, a mazsolát a végén adjuk hozzá. Letakarva, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, hengerré sodorjuk, és 9 egyforma részre vágjuk. Zsemlét gömbölyítünk mindegyikből, a kiolajozott sütőtálba tesszük, és 30 percig kelni hagyjuk. Ezalatt bemelegítjük a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütésmódban. Lekenjük a tejes tojássárgájával a zsemléket, és 35-40 perc alatt megsütjük. A sütés vége előtt 10 perccel lazán letakarjuk alufóliával, így nem ég meg a teteje.