Túrós meggyes kalács

Hozzávalók:


a tésztához:
50 dkg liszt
3 ek porcukor
1 mk só
2 db tojássárgája
2,5 dkg élesztő (friss)
5 dkg vaj (olvasztott)
3 dl tej

Töltelék hozzávalói:

25 dkg túró (v. ricotta)
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
20 dkg meggy (befőtt, v. előzőleg lecukrozva)

Lekenéshez:
1 ek olvasztott vaj
1 ek tej

Elkészítés:


A langyos tejnek a felét keverjük össze egy teáskanál cukorral, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és pár perc alatt, futtassuk fel.
A lisztet keverjük össze a maradék cukorral, a sóval, majd szitáljuk bele a keverőtálba. Ezután csináljunk a közepébe egy mélyedést.
A vajat olvasszuk fel, majd keverjük össze a tojássárgákkal, és öntsük bele a liszt közepén lévő mélyedésbe. Ezután öntsük hozzá a maradék langyos tejet, és a felfuttatott élesztőt.
Ezután a robotgép dagasztó szárával, kb. 8 percig dagasszuk a tésztát közepes fokozaton.
A bedagasztott tésztát, ezután tegyük át egy kilisztezett tálba és konyharuhával takarjuk le. Ezután tegyük langyos helyre, majd kelesszük 45 percig.
A megkelt tésztát ezután borítsuk ki lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra. (arra figyeljünk, hogy beleférjen majd a formába, és feltekerve ne legyen se kisebb, sem pedig nagyobb)

A meggyet tegyük bele egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le.
A túrót (v. ricottát) keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a reszelt citromhéjjal, majd keverjük hozzá a lecsepegtetett meggyet is.
Ezután a kinyújtott tésztára kanalazzuk rá a túrós-meggyes tölteléket, majd óvatosan kenjük el, hogy lehetőleg mindenhova kerüljön a töltelékből.
Ezután tekerjük fel, mint a bejglit, majd helyezzük bele egy 24 cm-es kizsírozott, kilisztezett kuglóf formába.
Ezután takarjuk le egy konyharuhával, majd langyos helyen kelesszük újra 30 percig.
A vajat olvasszuk fel, majd kenjük le a tésztát, mielőtt a sütőbe tennénk.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 45-50 perc alatt szép pirosra. (én légkeverésnél 160 fokon, 45 percig sütöttem)
A sütőből kivéve, a forró kalácsot kenjük le a tejjel, majd hagyjuk pár percig a formában hűlni. Ezután helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.