50 dkg liszt
2 dl langyos tej
10 dkg olvasztott vaj
1 tojás
2,5 dkg élesztő
10 dkg cukor
1 kávéskanál só
a töltelékhez:
25 dkg túró
10 dkg cukor
1/2 citrom reszelt héja
5 dkg mazsola (elhagyható)
a kenéshez: 1 tojás villával enyhén felverve
a díszítéshez: porcukor
A tejben egy evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztbe szórjuk a sót, a maradék cukrot, beleöntjük az élesztős tejet, a tojást és az olvasztott (de nem forró) vajat, majd az egészből sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk. A tésztát konyharuhával letakarjuk, és minimum fél óra alatt duplájára, két és félszeresére kelesztjük. A töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük.
Mikor a tészta megkelt, 3-4 mm vastagra nyújtjuk, és kb. 10 cm átmérőjű körlapokat szaggatunk belőle. Minden második korong közepébe egy teáskanálnyi tölteléket halmozunk, majd a mellékelt fázisfotók szerint megformázzuk a süteményeket.
Ezután sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, felvert tojással enyhén megkenjük, és 15-20 percet kelesztjük. Végül 180-200 fokos sütőben kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tálalás előtt megszórhatjuk porcukorral.
Tipp: tölteléknek mást (diót, mákot, gesztenyét, sütésálló lekvárt) is használhatunk.