Tészta:
60 dkg búzafinomliszt
3 dl tej
fél csomag friss élesztő/1 csomag szárított élesztő
1 tk só
1 nagy, púpos evőkanál vaj (kb. 5-6 dkg)
2 tojás
1 ek vaníliaaroma
pár csepp rumaroma (csak az illatáért… majd rájön mindenki, amikor sül)
10 dkg kristálycukor
Töltelék 1.:
40 g vaníliás pudingpor
kb. 2 dl tej
10 dkg vaj
3 ek cukor
Töltelék 2.:
1 ek őrölt fahéj
2 ek kristálycukor
Kencézni:
10 dkg vaj
5-6 db barna kockacukor (Koronást használtam)
1 ek tej
A tésztából egy lágy, kelt tésztát gyúrunk, amit letakarva, hűvös helyen duplájára kelesztünk.
Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. fél ujjnyi vastagra, téglalap alakúra.
A kencézéshez a hozzávalókat a mikróban olvasztó funkción összeolvasztjuk, ezzel megkenjük a hideg tésztát – azonnal rá fog szinte dermedni, ami nem baj; az sem, hogy nem világos színű lesz, hanem a barnacukortól sötétebb. Egy pár evőkanálnyit érdemes meghagyni ebből a kencéből, hogy a tetejére mehessen még. Ha elfogyik a tésztára kenve, az sem baj, nyugodtan lehet majd a végén újra csinálni a tetejére való kencét.
Most következik a vaníliás krém. A pudingport a tejjel elkeverjük, hozzáadjuk a cukrot, és 2 percig főzzük a mikróban. Ha megvan – nem lesz készen teljesen, ami nem baj! -, hozzáadjuk a vajat kis adagokban, és folyamatos keveréssel langyosra hűtjük, miközben vigyázni kell, hogy ne csomósodjon össze. A tészta alsó kétharmadára vékonyan rákenjük a langyos krémet. Ha nem elég folyékony, kevés tejet lehet még hozzáadni (ez akkor fordul elő, ha a keményítő több a pudingporban). Egy hosszú pengéjű késsel el kell kenni a tetején – pont olyan, mintha tortakrémet kennénk. A tészta tetején kimaradt részre a cukros-fahéjas keveréket szórjuk.
Alulról felfele, szorosan feltekerjük, 3-4 ujjnyi vastagra felkarikázzuk a csigákat és sütőpapíros tepsibe helyezzük. Nekem pont 12 db lett belőle, így, 4×3 db került bele.
A tetejüket a kimaradt kencével vagy a pluszba elkészített kencével megkenjük. Ettől lesz ropogós, már-már “karamelles” a teteje. 200 fokon alsó-felső sütéssel nagyjából 25 perc alatt készre sütjük.
http://bopci.hu/receptek/vanilias-fahejas-csiga/