1,3 kg sült tök tisztán héj és magok nélkül
0,5 kg cukor
4 narancs leve,
1 vaníliarúd, narancsesszencia (elhagyható)
1 cs dzsemfix 3:1
A sütőben megsült tököt egy fazékba teszem, hozzáadom a narancsok levét, a cukrot és a benne elkevert dzsemfixet. A vaníliarudat felhasítom, a magokat belekaparom a masszába, hozzáadom a rudat is és közepes lángon főzni kezdem. Pár perc után botmixerrel összeturmixolom. Figyeljünk arra, hogy krémes állagú legyen. Ha túl sűrű, masszaszerű, adjunk hozzá egy kevés vizet, vagy még 1 narancs levét. Ha felforrt, 3-4 percig zubogva főzzük, majd levesszük a tűzről, kivesszük belőle a vaníliarudat, hozzáadunk 5-10 csepp narancsesszenciát és sterilizált üvegekbe peremig töltjük. Lezárjuk, 10 percre fejre állítjuk majd mehet a polcra. 1 évig áll el, ha kinyitjuk, hűtőben tárolva 2-3 hétig fogyasztható.