A kovászhoz:
100 g teljeskiőrlésű rozsliszt
50 g 00-ás liszt (vagy BL50 vagy pizzaliszt)
1 tk méz
10 g élesztő
150 g sör (Staropramen)
A kenyérhez:
kovász
300 g sör
1 kvk olívaolaj
3 kvk só
1 kvk méz
10 g élesztő
400 g 00-ás liszt (vagy BL50 vagy pizzaliszt)
100 g graham liszt
100 g BL80 liszt
20 g dióbél
20 g napraforgómag
20 g tökmag
20 g szezámmag
1 cs. mk. köménymag
10 g mák
A kovászhoz alaposan összekeverjük a rozslisztet, fehérlisztet, élesztőt, mézet és sört és lefedve egy napot hűtőben pihentetjük.
Egy keverőtálba tesszük a kovászt, a sört, az olívaolajat, a sót, a mézet, az élesztőt, a liszteket és a magokat. Kb. 20 perc alatt összedagasztjuk a tésztát, majd letakarva fél órát kelesztjük a tálban. Ezután egy vágódeszkán megformázzuk és sütőpapírral bélelt hőálló tálba tesszük. Lefedjük és egy órán át ismét kelesztjük. Egy ecsettel kissé bevizezzük a tetejét, enyhén megszórjuk graham liszttel, egy éles késsel bevágjuk a tetejét. Először 220 fokon 10 percig, majd 200 fokon fél órát sütjük. A sütőből kivéve egy ecset segítségével kissé bevizezzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
http://streetkitchen.hu/2016/06/06/kenyer_208