8 darab zsemléhez:
2 dkg élesztő
1/2 tk cukor
3 dl langyos víz
25 dkg finomliszt
25 dkg kenyérliszt (BL80)
1,5 tk só
1 ek burgonyapehely (elhagyható)
1 ek olvasztott és visszahűtött, vagy simán csak puha vaj (nekem 30 gr volt)
A lisztet a robotgép keverőtáljába mértem, elkevertem benne a sót, majd a közepébe mélyedést készítettem.
Az aljába szórtam a cukrot, rámorzsoltam az élesztőt, ráöntöttem a langyos vizet és hagytam, hogy az élesztő beinduljon.
ezután beindítottam a gépet és hozzáadtam a vajat is.
Sima tésztává dagasztottam, majd konyharuhával lefedve meleg helyre tettem kelni. Nem kell 1 órát keleszteni, amiikor eszembe jutott, ránéztem, konstatáltam, hogy elkezdett kelni, a konyhalapra borítottam.
8 részre vágtam, levirgoltam és sütőpapírral borított sütőlemezre rakosgattam a gombócokat.
50 fokos sütőbe tettem kb. 10 percre, majd 200 fokra emeltem a hőfokot és szép barnára sütöttem őket.
A sütő aljába tettem egy lábasba meleg vizet és a vége előtt 2x megspricceltem a tetejüket vízzel.