Zürichi kenyér

Hozzávalók:


Kovász:30 dkg BL80 liszt, 15 gr élesztő, 3 dl langyos víz
45 dkg BL80 liszt,
15 gr élesztő, 2-2,5 teásk. só (eredeti receptben 3)
2 csapott evők. burgonyapehely,
1,5 dl víz,
30 gr olvasztott vaj.

Elkészítés:


Kovászhoz a hozzávalókat csomómentesre kikavarom,.
min. 3 órát állni hagyom.............. (de a legjobb 12 órát)

Az élesztőt 1 dl lanygyos vízben feloldom. A kovászhoz adjuk az összes alapanyagot a vaj kivételével. Összegyúrjuk, dagasszuk.(én géppel készítettem)
Ha egynemű a tészta, hozzáadjuk a vajat is.
Letakarva 30 percig kelesztjük, majd kicsit átgyúrjuk, és ismét kelesszük 50-60 percig. .......
Óvatosan átgyúrjuk, megformázzuk.
Sütőpapírral bélelt vizes jénaiba tesszük, fedelét rá teszem. .........
Kelesztjük 50-60 percet ......
20-25 perccel a kelesztés letelte előtt bevágom a mintát.
Mikor megkelt, lespriccelem hideg vízzel,megszórom szezámaggal a vágásokat. még egyszer kicsit lespriccelem, és a jénai tetejét is, majd ráteszem.
230 fokra előmelegített sütőbe teszem......
40 perc múlva leveszem a tetőt róla, és pirosra sütöm.
Sülési ideje 60 perc