Zürichi zsömle

Hozzávalók:


kovászhoz
20 dkg finomliszt
1 dkg élesztő
2 dl víz
zsömléhez
összes kovász
30 dkg liszt
1 dkg élesztő
3 kk só
2 ek burgonyapehely
késhegynyi aszkorbin
1 dl víz
2 dkg. vaj

Elkészítés:


Sütés előtti este a kovász hozzávalóit fakanállal egy műanyag tálban összekeverjük, konyhapulton letakarva másnapig állni hagyjuk. (ha nem tudjuk előző este megcsinálni, legalább 3-4 órával sütés előtt tegyük meg)
Másnap a kovászhoz a vaj kivételével adjuk hozzá a többi alapanyagot, alaposan gyúrjuk össze (ha igényli víz még mehet hozzá). Ha szép egynemű a tészta, mehet hozzá a vaj is. Alaposan kidagasztjuk.
Letakarva 20-30 percig pihentetjük, majd kicsit átgyúrjuk és letakarva duplájára kelesztjük (1-1,5 óra)
Amikor megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk, és 10-12 egyenlő részre osztjuk. Egyesével formázzuk, és sütőpapírral borított tepsibe helyezzük. Egy másik tepsivel (?) lefedve újra duplájára kelesztjük.
Közben sütőt előmelegítjük 210 fokra.
Amikor megkeltek a zsömlék, megspricceljük vízzel, a másik tepsit is, és beborítva mehetnek az előmelegített sütőbe. Kb. 20 perc sülés és fedő nélkül további 5 perc sütéssel kész is van. Ha kész rácsra szedjük hülni, némi vízzel megspriccelve pihentetjük.