Céklás-gyömbéres sárgarépa főzelék

Hozzávalók:


1,5 kg sárgarépa tisztítva, másfél centis kockákra vágva
1 nagyobb fej vöröshagyma finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma
1 ek vaj
2 ek olíva olaj
3 cm gyömbér reszelve
1 tk őrölt római kömény
6 dl húsleves vagy víz
1 dl kókusztej vagy tejszín
2 ek étkezési keményítő
frissen őrölt bors
1 fej főtt cékla másfél centis kockákra cágva
1 ek méz
1 tk balzsamecet
1 gerezd lime leve
friss koriander vagy petrezselyemzöld 

Elkészítés:


A finomra a pirított hagymát vaj és olaj összeolvasztott keverékén üvegesre párolom. Enyhén sózom, közben egy-egy kanál vizet adok hozzá, hogy puhára főljön. Ráreszelem a fokhagymát, gyömbért, fűszerezem az őrölt római köménnyel, átforgatom, majd ráborítom a kockázott répát. 4-5 percig tovább pirítom, majd felöntöm a húslevessel. Sózom, majd fedő alatt 20-25 perc alatt roppanósra főzöm. Ha ne
m elég édes a répánk egy teáskanál cukorral vagy mézzel édesíthetem. Két merőkanálnyi répát pürésítek, majd visszaöntöm az alaphoz, elkeverem. Egy keverőtálban a kókusztejet kikeverem a keményítővel, 2-3 evőkanál vízzel hígítom, majd besűrítem vele a főzeléket. Már nem forralom, csak forrásig melegítem. A céklákhoz egy serpenyőben mézet melegítek, hozzáadom a kockázott céklát, sóval, frissen őrölt borssal fűszerezem. Meglocsolom a balzsamecettel (vigyázok, mert kifröcskölhet), átforgatom, majd a főzeléket díszítem vele. (a céklát héjastól sós, köményes, babérleveles vízben kb. 40 perc alatt puhára főzöm, hideg vízbe téve könnyedén meghámozom, majd felkockázom).

Trükkök, tippek, praktikák:


A répához kell a chili, és ettünk mellé főtt rízst. Isteni!