Fokhagymás-joghurtos spenót

Hozzávalók:


40dkg friss spenót (megpucolt súly)
25dkg sűrű joghurt (török, görög, vagy lecsöpögtetett)
3 kis gerezd fokhagyma
Olívaolaj
Tetejére: pirított fenyőmag, csípős paprika

Elkészítés:


A spenótot megpucoljuk, többször átmossuk (nincs annál rosszabb, mint amikor ropog a levelek között a homok). Közepesen vékony metéltre vágjuk. Serpenyőben olajat hevítünk, hozzáadunk két, finomra aprított fokhagymagerezdet. A spenótot rádobjuk, és erős lángos annyi ideig pirítjuk, amíg összeesik, de még nem főtt szét. Edénybe szedjük, amit azonnal jeges vízbe állítunk, hogy a spenót minél gyorsabban lehűljön. A leveleket alaposan kinyomkodjuk. Ez nagyon fontos lépés, ha kihagynánk, a joghurt túl vizessé (és zölddé) válna. Közben simára keverjük a joghurtot a két másik fokhagymagerezddel, amit átpréseltünk. Sózzuk, borsozzuk. A kihűlt spenótot összekeverjük a fokhagymás joghurttal , és megszórjuk pirított fenyőmaggal és csípős paprikával (török szerzemény).