Spárgás tészta. Az agyad eldobod!

Hozzávalók:


15-20 dkg száraz tészta (most penne)
2 szál újhagyma, fehér része vékonyra karikázva, zöldje durvára aprítva
1 ek vaj
2 ek olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
1 dl főzőtejszín
6-7 zöld spárgasíp
2 ek pirított mandula vagy bármilyen olajos mag, durvára aprítva
2-3 ek olívaolaj
ha van 6-8  db friss spenótlevél
só, frissen őrölt bors
pár csepp citromlé
parmezán

Elkészítés:


Minden az időzítésen múlik. Ha nincs rutinunk, akkor először készítsük el a szószt és csak utána főzzük a tésztát. Amikor leszűrjük, fél deci főzővizet tegyünk félre, vagy ne szűrjük le teljesen a tésztánkat.
A tésztához forraljunk fel 2-3 liter vizet, alaposan sózzuk és a dobozon lévő utasítás szerint főzzük fogkeményre. Amíg a tészta fő, elkészítjük az alapot. A spárgákat alaposan mossuk meg. A fás végüket vágjuk le, dobjuk ki. A sípok fejét szintén vágjuk le és tegyük félre. A sípok felét karikázzuk egy centisre, a maradékot tegyük a forrásban lévő vízbe és főzzük 1 percig. Vegyük ki, daraboljuk és tegyük egy magas falú mérőedénybe. Adjuk hozzá az olajat és a mandula vagy más mag felét, 2-3 ek olívaolajat, a félretett hagymazöldet és ha van, a spenótleveleket. Sózzuk, borsozzuk, majd botmixerrel pürésítsük össze. Egy nagyobb, mélyebb serpenyőben közepes lángon olvasszuk össze a vajat az olajjal. Borítsuk rá a felkarikázott hagymát, finoman sózzuk majd folyamatosan kevergessük 2-3 percig. Reszeljük rá a fokhagymát, adjuk hozzá a felkarikázott spárgát és a félretett fejeket majd 2-3 percig pirítsuk. Adjuk hozzá a tejszínt, forraljuk fél percig. Borítsuk bele a frissen leszűrt, fogkemény tésztát a főzővízzel együtt és kevergessük további fél percig. Végül adjuk hozzá a pürésített zöld alapot, alaposan forgassuk össze és azonnal tálaljuk. Sózzuk, borsozzuk, ha kell. A maradék pirított mandulával, parmezánnal tálaljuk. Ennyi! Csepegtessük meg pár csepp citromlével! Az nagyon kell rá...

Trükkök, tippek, praktikák:


Szatmári Feri