Francia krémes (Váncza)

Hozzávalók:


25 deka lisztet 2 deka vajjal 1 egész tojással , késhegynyi sóval 1/2 csomag
Váncza-sütőporral , 1/2 citrom levével szükséges mennyiségű vízzel rétestésztává dolgozunk.

Elkészítés:


Tányér nagyságra nyújtjuk és belecsomagolva 20 deka hideg vajat , vékonyra kinyújtjuk , azután kicsire összehajtjuk , ismét nyújtjuk
Ezt öt-hatszor ismételjük. Legvégül közepes nagyságú sütőlemezen a tészta felét kinyújtjuk úgy, hogy azt teljesen befedje. A sütőlemez körül a tészta lelógó széleit késsel körül vágjuk és késheggyel megszurkálva szép pirosra sütjük mindkét vajas lapot.
Habüstben 1 csomag Váncza-vaniliakrémport és 2 deka sima , fehér lisztet csomómentesen elkeverünk, hozzáadunk 15 deka cukrot , azután állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Időközben 2 tojás fehérjéből 1 kanál porcukor hozzáadásával kemény habot verünk , melyet a tűzről levett forró krémhez azonnal könnyedén hozzákeverünk. A krémet még melegen az egyik vajas lapra felkenjük és betakaratlanul hűlni hagyjuk. A krémre ha langyosra kihűlt 2 deci édes tejszínből 10 deka vanilincukorral készült kemény tejszínhabot teszünk , melyre a második vajas lapot ráhelyezve , tenyerünkkel gyengén rányomkodunk.
A krémes tetejét a cukormázaknál leírt kávémázzal vonjuk be , melyet 12 deka cukorból erős fekete kávéból készítünk. Éles, lapospengélyű késsel négyzetes darabokra szeleteljük.
Igen ízletes , kitűnő sütemény , mely ha sok munkát jelent is de megéri a fáradságot.
FEHÉR CUKORMÁZ HIDEG ÚTON
30 deka egész finom szitán átengedett porcukrot keverjünk simára 2 tojás fehérjével és fél citrom levével. A mázat azonnal használhatjuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


A kedvenc süteményem és pont - eszerint a recept szerint szoktam elkészíteni, immár 20 éve.
Mivel imádom a krémest én már beszereztem egy téglalap alakú , alj nélküli sütő keretet, amiben a krémeseket készítem el.
Ha nincs ilyen keretünk jó egy magasabb falú tepsi is , csak abból nehezebb kivenni a krémeseket.
Semmi esetre se , készítsük úgy ahogyan a receptben le van írva az összerakása mert a vaníliás-krém forrón folyós és szét folyik a lapon. Ezért kell egy magasabb falú tepsi!
Ez a fajta krém az igazi krémes -krém , ha a tésztát nem is készítjük el, hanem megvesszük a boltban a vajastésztát, akkor is ezzel a krémmel készítsük el, mert higgyétek el én már mindent kipróbáltam és mindig visszatérek ehhez a recepthez.
A tészta hajtogatása közötti pihentetési idő 20 perc és hűtőben pihentetjük!

Nagyon fontos!
Hulala tejszínt soha ne használjunk , mert ront az értékén !
Én 30 %-os Pilos tejszínhabot szoktam venni és habfix porral verem fel.
Ha nehéz a kávémáz elkészítése , akkor nyugodtan vásároljunk
készen kapható cukormázakat , lehetőleg fehéret és kávéval keverjük össze. A felső lapot én külön vonom be a mázzal és ha száradt egy kicsit , meleg késsel felkockázom és így rakom a tejszínhab tetejére, így könnyebb a szeletelése is.