KOKOSKY (Kokoszky) Eta módra

Hozzávalók:


Ez a finom sutemény nálunk (Szlovákiában) eléggé kozkedvelt finomság. Pihenéskép most találtam idot leírni a receptjét ahogy én készítem.
Kókusz kupakok hozzávalói:

5 tojásfehérje (én L-s tojásokat használok)
30 deka kristálycukor
csipet só
1 tk ecet
30 deka kókuszreszelék

Elkészítés:


Tojások fehérjét pici sóval és ecettel kemény habbá verem, mikor már szép fényes és kemény a hab hozzá keverem kevero lapáttal a kókuszreszléket (kozepes keménységu legyen az álaga, ha lazább lenne lehet még hozzá adni 1-2 kanál kókuszreszeléket hogy a „kupak meg tartsa a formáját) amit bele rakok díszíto zsákba (nem teszek a zsákba díszítorózsát, inkább még nyírok is le a végébol hogy nagyobb lyuk legyen rajta). Sutopapírral bélelt két tepsire nyomok kb. 4-5 centis kupakokat és eloremelegített sutobe teszem a két tepsit. Légkeveréssel 100 fokon kezdem száritani a kókusz kupakokat, ha sárgulnának le veszem 80 fokra. KB. 50-60 percig szritom, ha már le lehet venni a sutopapirról már jók a kupakok,,,esetleg ha alulról a kozepén még nem teljesen szilárd nem baj mert másnapra meg szárodnak.
Most alulról kezdem,,,a kokoszky alja egy egyszeru linzer tészta melyet elsodrok kb. fél centi vastagságra, kiszúrom kb. 4-5 centis kiszúróval és megsutom. Mikor a linzerek kihultek díszítozsákkal melybe elhelyezek díszítocsovet meg toltom csokikrémmel és a linzerek szélére korbe nyomom a csokikrémet úgy hogy a kozepén hagyok helyet a dzsemnek. Én ribizli dzsemet raktam a csokikrém kozepére (savanykás dzsemmel finomabb). Rá rakom a kókusz kupakokat és be teszem pár órára hutobe dermedni. Mikor a csokikrém már lehult és hozzá ragadt a kupkokhoz minden egyeset bele mártok csokoládémázba. Ismét sutopapírral bélelt tepsibe rakom a kész kokoszkyt , berakom újra a hutobe hogy a csokimáz megszilárduljon.
Jó étvágyat kívánok a finom sutihez,,,ismét sokat írtam hogy értheto legyen,,,de nem olyan bonyolult amijennek látszik 