Kovászolt káposzta

Hozzávalók:


Hozzávalók 4250 ml-es üveghez
1,5-2 kg fejes káposzta
1 nagy csomó (száras) kapor
1 csípős paprika
1 közepes ókrumpli
2-3 babérlevél
néhány szem bors
3 l víz
3 evőkanál só

Elkészítés:


A vizet a sóval felforraljuk, majd hagyjuk langyosra hűlni. A káposztát legyaluljuk.
Az üveg aljára karikázzuk a krumpli felét. Rászórjuk a káposztát, időnként lenyomkodjuk, közé tesszük a kaprot, a paprikát és a fűszereket. A tetejére, körbe sorakoztatjuk a maradék krumplit. Ráöntjük a sós vizet; ami megmarad belőle, azt félretesszük, abból pótoljuk később a folyadékot. Meleg helyre, tálba rakjuk az üveget (hogy ne folyjon szét az erjedéskor kifolyó lé), kis tányérral letakarjuk. 3-5 nap alatt lesz készen.

Trükkök, tippek, praktikák:


az újkrumpli nem alkalmas erre a célra. Ókrumpli helyett használhatunk pirított kenyeret, amit üvegbe helyezés előtt célszerű tüllbe vagy gézbe csomagolni. Ebben az esetben a káposzta nem lesz gluténmentes!