Krumplifánk

Hozzávalók:


• • 50 dkg áttört főtt krumpli
• • 50 dkg liszt
• • 10 dkg puha vaj
• • 2 dl langyos tej
• • 5 dkg friss élesztő
• • 1 kávéskanál cukor
• • 3 kávéskanál só
• • csipetnyi reszelt szerecsendió
• a sütéshez: olaj

Elkészítés:


1. Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot, aztán megvárjuk, hogy az élesztő felfusson.
A lisztet tálba szitáljuk, beletesszük a krumplit, a sót, a szerecsendiót, a puha vajat, beleöntjük az élesztős tejet, aztán az egészből a tál falától elváló, puha tésztát gyúrunk. (Ha túl kemény, apránként még egy kis langyos tejet adunk hozzá.) Ezután egy óra hosszat meleg helyen kelesztjük.
A megkelt tésztát pingponglabdányi gombócokra osztjuk. Két tenyerünk között minden
gombócot fél centi vastagra lapítunk, közepüket enyhén benyomjuk. A fánkokat olajban mindkét oldalukon aranybarnára sütjük.
Tálalhatjuk főételként reszelt sajttal megszórva, fokhagymás tejföllel meglocsolva vagy köretként más ételekhez. Frissen kisütve a legjobb. A nyers tésztát sütésig hűtőszekrényben tárolhatjuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


Tipp: változatosabbá tehetjük a fánkot, ha a tésztába reszelt sajtot vagy apróra vágott fűszernövényeket (snidlinget, medvehagymát), esetleg zöldségféléket (párolt zöldborsót, kukoricát, apróra vágott pritaminpaprikát) gyúrunk a kelesztés előtt. Ugyanezt az ételt megsüthetjük sütőben is, így nem szív magába olajat sütés közben.