Mágnás dióspite

Hozzávalók:


35 dkg liszt, 18 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 1 csomag sütőpor, 1 csipetnyi só, 1 tojás, 2 citrom. A töltelékbe: 15 dkg darált dió, 2 dl baracklekvár, 20 dkg porcukor, 7 tojás, 1 vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja. A tetejére 1 tojás. A tepsi előkészítéséhez 1 evőkanál sertészsír, 1 evőkanál liszt.

Elkészítés:


Egy tálba borítjuk a tészta hozzávalóit: a lisztet, sütőport, sót, margarint, porcukrot, tojást. Belereszeljük a citromok héját, és a kifacsart citromlével összeállítjuk a tésztát.
Egy kicsit nagyobb darabot lisztezett gyúródeszkára teszünk, a kisebbiket a tálban hagyjuk.
Akkorára sodorjuk a tésztát, hogy a zsírral kikent, meglisztezett tepsink alját beborítsa. Sodrófa segítségével belehelyezzük a sütőformába, elnyomkodjuk benne, hogy beterítse teljesen, és gazdagon átkenjük baracklekvárral.
Elkészítjük a tölteléket. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákhoz porcukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat adunk, és habosra keverjük. A fehérjéket kemény habbá verjük, majd a dióval felváltva óvatosan a sárga krémbe adagoljuk. Ezt a habos tölteléket borítjuk a lekváros tészta tetejére, és elsimítjuk rajta.
A tálban maradt tésztából rácsokat készítünk rá. Lisztezett gyúródeszkán átforgatjuk, eldaraboljuk, ezeket egyenként hosszú, vékony rudacskákká sodorjuk, és a sütemény tetejére helyezzük.
Egy egész tojást villával felverünk, és átkenjük vele a tésztacsíkokat.
Forró sütőbe helyezzük. 15 perc után kicsit lejjebb vesszük a hőfokot, és további 30 percig takarékon sütjük.
Amikor szép aranysárgára pirult kivesszük, kihűtjük, porcukorral megszórjuk, és kockára vágva kínáljuk.