Meggyes rácsos pite

Hozzávalók:


50 dkg liszt
25 dkg hideg vaj
csipet só
3 ek. cukor
1,5 tk. sütőpor
1 tojás
1 tojás sárgája
kevés tejszín (vagy tejföl)

Töltelék:
1 kg meggy kimagozva
4-5 ek. cukor
1 mk. őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
1 vaníliás pudingpor

Elkészítés:


A lisztet elmorzsoljuk a hideg, apró kockára vágott vajjal, majd elkeverjük a sóval és a cukorral, valamint a sütőporral. hozzáadjuk a tojást és a tojás sárgáját. Gyors mozdulattal összeállítjuk a tésztát, ha szükséges kevés tejszínt is adunk hozzá.
Fóliába csomagoljuk és 30 percre hűtőbe tesszük.
Míg hűl, elkészítjük a tölteléket.

A kimagozott meggyet lecukrozzuk és kicsit állni hagyjuk, hogy levet engedjen. Azt leszűrjük, ha nincs 3 dl, akkor vízzel (esetleg vörösborral) kipótoljuk. A levet elkeverjük a pudingporral, majd felfőzzük.
Amikor besűrűsödött elzárjuk alatta a lángot, belekeverjük a meggyet, a fahéjat és a reszelt citromhéjat.
Télen a befőtt levét használjuk...

Elővesszünk egy kb. 28x38 cm-es tesit. A tészta felét kinyújtjuk és a tepsibe terítjük. meghintjük kevés zsemlemorzsával, majd elterítjük rajta a tölteléket.
A tészta másik felét is kinyújtjuk és derelyevágóval csíkokra vágjuk. Berácsozzuk a meggy tetejét.
lekenjük a tésztakészítés során kimaradt tojásfehérjével, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 30-35 perc alatt sül szép pirosra.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ha valaki nem szereti a pudingport, használjon helyette kukoricakeményítőt vagy lisztet, és vanília kivonattal ízesítse....