Rákóczi túrós (Rákóczi János 1930-as szakácskönyve a

Hozzávalók:


25 dkg rétesliszt, 16 dkg vaj, 2 tojás sárgája, 6 dkg cukor, 1 dl tejföl, csipetnyi só, 1 csomag sütőpor (vagy késhegynyi szódabikarbóna). A töltelékhez: 50 dkg túró, 15 dkg cukor, 3 tojás sárgája, 2 dl tejföl, 2 zsemle, 4 dkg mazsola, 1 citrom héja. A tetejére: 5 tojás fehérje, 16 dkg cukor, 2 dl sárgabarackíz.

Elkészítés:


Először a tésztát készítjük el. A lisztbe beletesszük a sütőport, hozzáadjuk a vajat, a tojások sárgáját, a cukrot, a tejfölt, és csipetnyi sót. Ezeket addig gyúrjuk, míg egy szép cipót kapunk. Ezt félretesszük pihenni, közben elkészítjük a tölteléket.
Egy tálba beleszórjuk a cukrot, három tojás sárgáját teszünk hozzá, majd a morzsolt túrót, a tejfölt, a mazsolát is hozzáadjuk. A zsemlét meghámozzuk, a belsejét kockákra vágjuk, és beleborítjuk. A citrom héját ráreszeljük, és az egészet jó alaposan összekeverjük.
A sütőt előmelegítjük.
A tepsit sütőpapírral kibéleljük úgy, hogy a szélei kicsit túllógjanak a sütőforma peremén. Ez azért célszerű, mert az elkészült süteményt ennek segítségével könnyen kiemelhetjük majd.
A megpihent tésztát lisztezett deszkán nagyjából tepsi nagyságúra sodorjuk, majd felgöngyöljük, és a tepsibe helyezve kitekerjük. Itt még szétnyomkodjuk, hogy teljesen kitöltse a formát, majd 15 perc alatt elősütjük. Ekkor rákenjük a túrós tölteléket, és újabb 15 percre visszatoljuk a sütőbe.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, és ezzel is verjük pár percig. Habzsákba töltjük, majd a forró sütemény tetejére rácsokat formázunk. Visszatoljuk a sütőbe, de most már csak pár percre, amíg a tojáshab aranyló barna színt kap. Kivesszük, és a rácsok közé kiskanállal baracklekvárt csurgatunk. Kicsit hűlni hagyjuk, majd vizes késsel, a rácsok közepén haladva kockákra vágjuk.