Rizsfelfújt borsodóval

Hozzávalók:


2 liter tej, 1 dl víz, 48 dkg rizs, fél citrom, 10 tojás, 15 dkg vaj, 30 dkg cukor, csipetnyi só, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg rumba áztatott mazsola, 2 evőkanál liszt. A sodóhoz: 8 dl fehérbor, 4 dl víz, 8 tojás, 40 dkg porcukor, 4 púpos teáskanál liszt, csipetnyi só, 1 citrom reszelt héja és leve. A tepsihez zsír és zsemlemorzsa.

Elkészítés:


A tejet a vízzel összeöntjük, dobunk bele kettévágva fél citromot, és felforraljuk. Hozzáadjuk a rizst, és fedő alatt, lassú tűzön puhára főzzük.
Közben a tojásokat szétválasztjuk. A tíz sárgájához adjuk a puha vajat, húsz deka cukrot, a citromhéjat és habosra keverjük. A fehérjéket csipetnyi sóval, tíz deka cukorral kemény habbá verjük.
A megfőtt rizsből kivesszük a citromot, és az egészet egy nagyobb tálba borítjuk. Először a sárga masszát adjuk hozzá a mazsolával, majd óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a kemény habot is.
Zsírral kikent, zsemlemorzsával megszórt sütőformába öntjük, majd előmelegített sütőben szép színesre sütjük.
A sodóhoz a bort a vízzel összeöntjük. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákhoz először hozzákeverünk húsz deka porcukrot, majd citromhéjat, lisztet és apránként a bort. Ezt a folyadékot lassú tűzön, állandó keverés mellett addig főzzük, amíg besűrűsödik.
A fehérjét csipetnyi sóval és a porcukor másik felével kemény habbá verjük.
A megfőtt borkrémet apránként csurgatjuk a felvert habba, közben habverővel folyamatosan verjük. Egy laza, finom krémet kapunk, amit a kicsit kihűlt, kockákra vágott rizsfelfújthoz tálalunk.