Töltött hús (dagadó)

Hozzávalók:


200 g darált sertéshús
120 g csirke- vagy sertésmáj
50 g zsemlemorzsa
1 db tojás, felverve
1 kis fej vöröshagyma, felkockázva
1 gerezd fokhagyma, összezúzva
1 db alma, meghámozva és felkockázva
1 teáskanál őrölt gyömbér
½ teáskanál őrölt szegfűszeg
200 g szárított vörös áfonya
50 g vaj
1 evőkanál finomra vágott petrezselyem
1 evőkanál kakukkfű
1 evőkanál finomra vágott metélőhagyma
A hús elkészítéséhez:

1 db sertésdagadó, bőrével és hasaaljával (kb. 4 kg)
dijoni mustár a sertéshús megkenéséhez
só, fekete bors és olívaolaj

Elkészítés:


Egy serpenyőben a vajon 10 percig dinszteljük a hagymát és a fokhagymát, amíg meg nem puhul. Belekeverjük a kockára vágott almát, és további 10 percig dinszteljük. Ezt követően félretesszük hűlni.

Egy keverőtálban összeöntjük és alaposan összekeverjük a darált sertéshúst, a májat, a zsemlemorzsát, a tojást, a hagymás keveréket, a szárított áfonyát, a fűszereket és a zöldfűszereket. Sóval és borssal gazdagon ízesítjük.

Kiterítjük a dagadót, megkenjük a dijoni mustárral, fűszerezzük, és hosszában végig a dagadó közepére helyezzük a tölteléket.

A töltelék köré tekerjük a disznóhúst, ügyelve arra, hogy a hús sehol ne fedje át önmagát. Zsineggel összekötjük, beolajozzuk és fűszerezzük, a bőrét megszurkáljuk, majd 160 °C fokos sütőben körülbelül 3 órán keresztül sütjük.

Szakácsfáklyával ropogósra piríthatjuk a bőrt a sütési idő leteltét követően.