5 perces kenyér

Hozzávalók:


710 ml langyos folyadék, ami alap esetben víz
Aki már érzi ezt a fajta kenyér sütést, s lágyítana a tésztán, óvatosan elkezdhet kísérletezni a folyadék összetétellel, pl: 150-200 ml joghurt, író, sör, zabtej, kefír + 510 - 560 ml víz (fontos, hogy a két folyadék együtt 710 ml legyen)
- 1 tasak szárított élesztő vagy 25 gr friss élesztő.
- 1,5 (nem púpozott) evőkanál (tengeri) só
- 820 gr (BL 80) kenyér liszt - működik a sima finom fehér liszttel is (BL-55) de ezzel jobb.
Ez a lisztmennyiség 20-80 % arányban keverhető teljes kiőrlésűvel, tönköllyel, rozzsal.
- lenmag, tökmag, szezámmag - evőkanállal mérve, ízlés szerint, opcionálisan
- liszt, illetve fél pohár zabpehely a külső beborítására

Elkészítés:


A nagy keverőtálba beleöntjük a meleg vizet (esetleg keverve egyéb folyadékkal) alaposan elkeverve.
Hozzáadjuk a sót és a szárított élesztőt. Összekeverjük. Kicsit állni hagyjuk. Majd a liszt s végül a magok következnek. Először a liszt harmada, ezt csomómentesre keverjük. Ezt követi a többi, amit már nehezebb, darabosabb elkeverni. De ez nem gond.
Összekeverjük, de csak annyira, hogy ne maradjon száraz, lisztes felület. Gépet ehhez használni: TILOS.
A konyhapulton hagyjuk (minimum 3-4 órára) vagy reggelig (ha este kevertük be), tiszta konyharuhával letakarva.
A megkelt tésztát (még mindig elég lágy, érési lukakkal teli) kiborítjuk egy enyhén lisztes nyújtódeszkára vagy hasonló fa felületre.
Megforgatjuk a lisztben, majd ketté vágjuk. Az egyik fele mehet egy jól záró műanyag dobozba, a hűtőbe. Akár mindkét cipót is megsüthetjük, egymás mellett. Ha lehet, ne gyúrjuk át a tésztát, a könnyed, lukacsos szerkezetet tesszük ezzel tönkre. Ez kis barátkozást igényel a tésztával, de hamar rá fogtok érezni.
A fél pohár zabpelyhet rászórjuk a maradék kis lisztre, s megforgatjuk ismét benne a kenyerünket.
Két kézzel kis cipót formálunk a tésztából, úgy, hogy a formázás közben (gömbölyítés) önmaga alá gyűrünk be egy kis tésztát. Érthető ez így? Ne gyúrjuk át ekkor sem.
Az elkészült kis cipónkat egy éles késsel megkereszteljük vagy akár mintát is szabdalhatunk bele.
Beletesszük a kerámia fazékba. (Az evolúciós ugrás következő szintje, amikor már fazék sem kell). Rátesszük a tetejét.
Berakjuk a sütőbe (jelen esetben elektromos) és 200 C-ra, légkeverésre állítjuk. 60-65 percre van innentől kezdve szükségünk. Gáz sütőben is működik, de ott a légkeverés hiányában lehet hogy rövidebb a sütés, mert az alján gyorsabban sütheti. Hőlég befúvással is működik.
Az utolsó 25 percben levesszük a fedőt róla, hogy szépen ropogós héjat süthessünk rá.
Letelt a 65 perc, kivesszük a fazekat, kivesszük a kenyeret.
Gyönyörködünk, esetleg hallgatjuk, hogyan zenél (cserepesedik) a kenyér.
Hagyjuk kicsit hűlni, majd ügyesen felszeljük. Esszük, míg lehet.
80 dekás, kis, ropogós cipónk lett. A másik felét akár napokig ott hagyhatjuk a hűtőben, szépen, lassan érlelődik benne a kenyér. Jelenleg 2-3 napot próbáltam ki vele. Ha sütni akarunk, mondjuk este, előtte 20 perccel kivesszük a hűtőből. Zabpehelybe forgatjuk, cipót formázunk belőle, megkereszteljük, majd hagyjuk 20 percet, hogy szobahőmérsékletre melegedjen a sütő formánkban. Ezt követően a 10-15 pontok ismétlése következik.