Áfonyás vaddisznó

Hozzávalók:


1 kg kockázott vaddisznócomb, 30 dkg áfonya, 1 dl áfonyalekvár,
2 dl száraz vörös bor, 3 szem paradicsom, 1 szál sárgarépa,
1 szál fehérrépa, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma,
15 dkg zsírszalonna, 2 db babérlevél, 2 ág friss rozmaring,
krumplifánk: 1 kg burgonya, liszt, 7 gr szárított élesztő, 5
dkg szárított erdei gombakeverék, só, frissen őrölt bors,
1 ek zsír, olaj a fánk sütéséhez

Elkészítés:


A kockázott szalonnát süssük zsírjára, az apróra kockázott hagymát dinszteljük meg rajta, a zöldfűszerekkel együtt. Adjuk hozzá a vadhúst is. Pirítsuk körbe. Öntsük fel a borral, adjuk hozzá a darabolt paradicsomokat, a darabolt zöldségeket, a zúzott fokhagymákat. Lefedve, lassú tűzön főzzük a húst puhára kb. 2-2,5 óra alatt. Közben sózzuk, borsozzuk.
Keverjük hozzá az áfonyalekvárt és az áfonyát. Főzzük össze 10 perc alatt.
Közben a krumplit hámozzuk, kockázzuk, főzzük puhára sós vízben. Szűrjük le, villával törjük össze. Keverjük el az instant élesztővel és annyi liszttel, amennyit felvesz. Keverjük hozzá a meleg vízbe áztatott, majd leszűrt, darabolt gombát és a zsírt. Sózzuk. Kelesszük 1 órát, majd formázzunk fánkokat, lisztezett felületen kelesszük őket tovább 30 percet, majd bő, közepesen forró olajban süssük készre mindkét oldalukat.