Alapszósz indiai kormához,curryhez

Hozzávalók:


1-1 evőkanál koriandermag, egész római kömény
durva tengeri só, egész bors
egy kanál őrölt csili, kurkuma és fél kanálnyi pirospaprika
4 kanálnyi vaj
4 nagy fej felszeletelt hagyma
1 nagy fej apróra vágott fokhagyma
12-15 dkg friss gyömbér felszeletelve
2 db felaprított grillezett paprika
2 db friss chili
3 doboz egész, hámozott konzervparadicsom
egy csokor apróra vágott friss koriander

Elkészítés:


A fűszerkeverékhez a mozsárba szórok 1-1 evőkanál koriandermagot, egész római köményt, durva tengeri sót, egész borsot majd porrá zúzom. Hozzáadok egy kanál őrölt csilit, kurkumát és fél kanálnyi pirospaprikát és elkeverem az egészet. Egy wokban 4 kanálnyi vajat forrósítok ezen üvegesre pirítom a 4 nagy fej felszeletelt hagymát, utána hozzáadom az 1 nagy fej apróra vágott fokhagymát, és
a 12-15 dkg friss gyömbért felszeletelve. Rászórom a fűszerkeveréket, 2 db felaprított grillezett paprikát és 2 db friss chilit, így pirítom tovább kevergetve, egy percig míg a fűszerek is kiadják az ízüket, majd hozzáöntök 3 doboz egész, hámozott konzervparadicsomot.
Lassú tűzön főzöm így 20-25 percig, majd egy botmixerrel
simára dolgozom, felforralom, azután a szószt még forrón a tisztára mosott dunsztosüvegekbe töltöm és lezárom. Az üveget rögtön fejre állítom, úgy hagyom kihűlni, így ha nem használjuk fel másnap, akár
hónapokig is eláll, bármikor elővehetjük, hogy kormát/curryt főzzünk.
Az üvegbe töltés előtt keverhetünk a szószba egy csokor apróra vágott friss koriandert is.