Alföldi káposztás csülök

Hozzávalók:


1-1,5 kg-os füstölt csülök
1 kg savanyúkáposzta
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
15 dkg jó húsos kolozsvári szalonna
20 dkg vékony füstölt szalonna
15 dkg házi füstölt kolbász
2 dl tejföl
pirospaprika, kapor, pár szál zellerlevél, köménymag
2-3 dl csülöklé

Elkészítés:


Legjobb zárható cserépedényben elkészíteni (Pataki tál, római tál,
römertopf). A tálat hideg vízbe áztatjuk. Ezután a csülköt megmossuk, a szőröket leperzseljük, lekaparjuk, majd félig puhára főzzük (kb. 1-1,5 óra fedő alatt, kislángon). Ha megvan, a léből kivesszük, de a levet is
megtartjuk. Amíg a csülök fő, felkockázzuk a vöröshagymát, a füstölt szalonna felét vékony szeletekre vágjuk, másik felét apró kockára. A kolozsvári szalonnát is felszeleteljük és bevagdossuk kakastaréj formára. Karikára vágjuk a kolbászt, apróra a fokhagymát és kissé megvagdossuk a káposztát. Az apró kockára vágott szalonnát kiolvasztjuk és megfuttatjuk rajta a vöröshagymát, épp csak üvegesre. Rátesszük a kolbászkarikákat, azt is megfuttatjuk, meghintjük 2-3 kávéskanál pirospaprikával, a tűzről levéve elkeverjük benne, majd ráöntünk egy kevés vizet, hogy meg ne égjen, beleteszünk egy csipetnyi köménymagot, végül belekeverjük a káposztát, egyszer megforraljuk, majd lefedve félretesszük.Mikor a csülök nyomásra már nem olyan ruganyos, abbahagyhatjuk a főzését, kiszedjük, lecsöpögtetjük. A beáztatott tálat kivesszük a vízből, lecsöpögtetjük, kibéleljük a vékony füstölt szalonnaszeletekkel, rátesszük a megmosott zellerlevelet és a káposztának kb. a harmadát. Beleágyazzuk a
csülköt, rátesszük a maradék káposztát, meglocsoljuk a csülöklével
(lehetőleg a tetejét szedjük le, az tartalmasabb). A tetejére elterítjük a
tejfölt, megszórjuk az apróra vágott kaporral és rátesszük a kolozsvári
szalonnaszeleteket. Lezárjuk a tálat, és hideg sütőbe téve, kb. 2 óra
hosszat sütjük közepes hőfokon.
Tálaláskor egy kanál tejföllel díszítjük, amit megszórunk szárított
kaporral, finom friss, ropogós héjú félbarna kenyeret adunk hozzá.