Almakompót

Hozzávalók:



- 12 db közepes alma

- egy mokkáskanálnyi darabolt fahéj

- 6-7 db egész szegfűszeg

- 5-6 evőkanál kristálycukor

- 1 citrom kifacsart leve (elhagyható)

- 3 liter víz


Elkészítés:


Engedjünk egy megfelelő méretű lábasba három liter vizet. Ebbe csavarjuk bele a citrom levét, keverjük el benne a kristálycukrot. Az almákat hámozzuk meg, csumázzuk ki és vágjuk gerezdekre. Az almagerezdeket rögtön tegyük a lébe. A citromlé azért van benne, mert egyrészt finom ízt ad neki, másrészt meggátolja, hogy az alma megbarnuljon, dobjuk bele a fűszereket és forraljuk fel az egészet. Forrástól számítva maximum 10 percig főzzük, hogy az alma félkemény matadjon. Tartósíthatjuk is, üvegbe szedve, késhegynyi szalicillel, kidunsztolva.

Hidegen tálaljuk. Húsételeknek kiváló kiegészítője lehet.