- 12 db közepes alma
- egy mokkáskanálnyi darabolt fahéj
- 6-7 db egész szegfűszeg
- 5-6 evőkanál kristálycukor
- 1 citrom kifacsart leve (elhagyható)
- 3 liter víz
Engedjünk egy megfelelő méretű lábasba három liter vizet. Ebbe csavarjuk bele a citrom levét, keverjük el benne a kristálycukrot. Az almákat hámozzuk meg, csumázzuk ki és vágjuk gerezdekre. Az almagerezdeket rögtön tegyük a lébe. A citromlé azért van benne, mert egyrészt finom ízt ad neki, másrészt meggátolja, hogy az alma megbarnuljon, dobjuk bele a fűszereket és forraljuk fel az egészet. Forrástól számítva maximum 10 percig főzzük, hogy az alma félkemény matadjon. Tartósíthatjuk is, üvegbe szedve, késhegynyi szalicillel, kidunsztolva.
Hidegen tálaljuk. Húsételeknek kiváló kiegészítője lehet.