Almás-szilvás bitta

Hozzávalók:


25 dkg vaj, 28 dkg liszt, 1 ek. tejföl,
1 ek. fehér bor,só, liszt a nyújtáshoz,
vaj, morzsa a tepsi kenéséhez-szórásához
Töltelék
4 -5 db savanykás őszi alma,
10-15 dkg barna nádcukor
10 dkg szeletelt mandula,
10 dkg aszalt szilva, 1 dl rumaroma
A tetejére
1 ek. barna cukor, vágott lapkamandula,
2 dkg zöld pisztácia darabolt,
1 tojássárgája a kenéshez

Elkészítés:


A hideg vajat kockára vágjuk, hozzáadjuk a lisztet és egy csipet sót. Jó alaposan összekeverjük, majd a tejfölt, és a bort is beleöntjük. 15 percre hűtőbe tesszük. Lisztezett deszkán kinyújtjuk és kétszer hajtogatjuk, mint a leveles tésztát. Megint hűtőbe tesszük 15 percre. Közben az almát meghámozzuk és vágjunk vékony szeleteket belőle, rázzuk össze a barna cukorral, a mandulával. Az aszalt szilvát vagdaljuk fel apró darabokra, és áztassuk kicsit a rumaromában. A tésztát nyújtsuk ki két darabra és az egyiket tegyük a 25x35 cm-es tepsibe, amit vajazunk, és morzsával megszórunk. Szurkáljuk meg villával, erre rakjuk szépen az almát, majd a rumaromás szilvát elosztva arányosan. Betakarjuk a másik tésztalappal. Ami leesik, azt félretesszük és a tojással megkent tésztára rácsokat sodrunk belőle. Ezt is kenjük le tojássárgával, majd szórjuk meg a barna cukorral, a mandulával, meg a pisztáciával. 180 fokos sütőbe téve 45 percig sütjük. Közben lehet, hogy kisebbre kell venni a hőt 160 fokra. Vigyázzunk, ne piruljon meg nagyon.