Arab húsgolyók és krémes francia tabulé

Hozzávalók:


Arab húsgolyók:
50 dkg darált bárányhús
1-2 szál újhagyma
reszelt gyömbér
5 dl paradicsomszósz
só, bors
őrölt koriandermag
őrölt római kömény
őrölt szegfűszeg
½ tk. őrölt fahéj
őrölt kardamom
Krémes francia tabulé:
20 dkg kuszkusz
2 db paradicsom
½ db kígyóuborka
1 szál újhagyma
egy csokor pertezselyem
egy csokor koriander
egy csokor menta
olívaolaj
1 db citrom
Arab tabulé saláta:
egy csokor petrezselyem
egy csokor koriander
egy csokor menta

Elkészítés:


Arab húsgolyók:

1. Az újhagymát apró szeletekre vágjuk, majd a reszelt gyömbérrel és a fűszerekkel a húshoz keverjük. A szegfűszegből és a kardamomból erős aromájuk miatt kevesebbet használjunk.

2. A darált húsból 3 centi átmérőjű gombócokat formázunk és olívaolajon körbesütjük őket egy serpenyőben.

3. A paradicsomszószt egy lábosban hevíteni kezdjük, majd beletesszük a húsgombócokat és 40-45 perc alatt megfőzzük. A paradicsomszószt nem ízesítjük, mert a húsból kifővő fűszerek adják meg az ízét. Szükség esetén a legvégén sózzuk.

Krémes francia tabulé:

1. A kuszkuszt egy tálba tesszük és felöntjük sós vízzel, hogy egy centire ellepje. Lefedjük, majd 10 percig pihentetjük. A végén jól felkeverjük, nehogy összetapadjon.

2. A paradicsomot a tetején bevágjuk, majd blansírozzuk: először forró, majd jéghideg vízbe tesszük, hogy élénk színe legyen, és könnyebben lejöjjön a héja. Meghámozzuk, magos belsejét kikaparjuk, majd apró kockákra vágjuk. A kígyóuborka magos részét is kivágjuk, és szintén apró darabokra vágjuk.

3. A zöldfűszereket a lehető legkisebbre aprítjuk, és minden összetevőt a kuszkuszhoz keverünk. Olívaolajjal és citrom facsart levével csak tálalás előtt locsoljuk meg.

Arab tabulé saláta:

1. A kuszkuszt egy tálba tesszük és felöntjük sós vízzel, hogy egy centire ellepje. Lefedjük, majd 10 percig pihentetjük. A végén jól felkeverjük, nehogy összetapadjon.

2. A paradicsomot a tetején bevágjuk, majd blansírozzuk: először forró, majd jéghideg vízbe tesszük, hogy élénk színe legyen, és könnyebben lejöjjön a héja. Meghámozzuk, magos belsejét kikaparjuk, majd apró kockákra vágjuk. A kígyóuborka magos részét is kivágjuk, és szintén apró darabokra vágjuk.

3. A zöldfűszereket a lehető legkisebbre aprítjuk, és minden összetevőt a kuszkuszhoz keverünk. Olívaolajjal és citrommal csak tálalás előtt locsoljuk meg, és végül megszórjuk a gránátalma magjával és a kesudióval.