Arab lepénykenyér

Hozzávalók:


50 dkg liszt, 2 csapott teáskanál só, 3 dl langyos víz, csipet cukor, 2 dkg friss élesztő
olaj

Elkészítés:


Nagyon hasonlít a tortilla-hoz, vagy az olaszok lepénykenyeréhez a
piadina-hoz. Remekül lehet tekerni miután mindenféle finomsággal megtöltöttük, vagy akár mártogatósokhoz is kínálhatjuk, de cikkekre vágva, ropogósra sütve is megállja a helyét a büféasztalon.
Fél dl vizet egy kis tálba töltjük, elkeverjük benne a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk pár alatt felfutni.
Addig egy tálba szitáljuk a liszt háromnegyedét, azaz kb. 375 g lisztet.
Elkeverjük a sóval és a közepébe mélyedést készítünk. Ide öntjük az élesztős keveréket, valamint a maradék vizet.
Egy fakanállal alaposan összekeverjük. nokedli sűrűségű tésztát kapunk, de így a jó.
Fogunk egy másik tálat, beleöntjük az olajat, körbe forgatjuk, hogy az oldalára is kerüljön, majd a lágy tésztát beleöntjük.
Egy fóliával letakarjuk és 2 órára magára hagyjuk. Ezalatt a tésztánk kissé túl fog kelni, szép nagy buborékok lesznek benne.
2 óra elteltével a munkalapra kiszórjuk a maradék lisztet. A túlkelt tésztát a közepére öntjük. Addig gyúrjuk kézzel, míg felveszi az összes lisztet és szép sima, rugalmas tésztát nem kapunk. Ez kb. 10 perc. Kellhet hozzá 2-3 ek liszt pluszban ahhoz, hogy ne ragadjon.
A tésztát pihentetés nélkül 18-24 darabba vágjuk. Én most kisebb
lepénykenyereket akartam, így 24 darabba vágtam.
A kis tésztadarabokat gömbölyítjük. akkorák lesznek mint egy szép nagy dió. Egy fóliával letakarjuk, hogy ne száradjanak ki, de nem pihentetjük, rögtön munkához látunk.
Egy serpenyőt felmelegítünk. Olívaolajjal vékonyan kikenjük.
Fogunk egy tésztagombócot és lisztezett deszkán egészen vékonyra nyújtjuk. A tészta nagyon jó, könnyű nyújtani. Ebből a kis darabkából 20-22 cm-es körlapot lehet készíteni
A kinyújtott tésztáról leseperjük a felesleges lisztet és a serpenyőbe tesszük. Míg sül kinyújtjuk a következőt. Közben figyeljük az éppen sülő lepénykét, ha hólyagok jelennek meg a felületén, akkor azokat egy kés hegyével kiszurkáljuk. oldalanként csak egy-két percig kell sütni, míg épp színt kap.
Minden második-harmadik tészta után kitöröljük a serpenyőt egy papírtörlővel, hogy a leszóródott liszt ne égjen benne. Utána pár csepp olajjal újra kikenjük.
A lepényeket máris tálalhatjuk. a maradékot hűtőben érdemes tartani, hogy ne száradjon meg, majd forró serpenyőben pár pillanat alatt felmelegíteni.