Aszaltgyümölcsleves

Hozzávalók:


- 4-5 szem szegfűszeg
- 1/2 citrom
- 1 csipet só
- kristálycukor
- 20 dkg aszalt gyümölcs
- 1 dl tejszín
- 1 evőkanál finomliszt
- mentalevél
- 1 fahéjrúd

Elkészítés:


A fahéjat, a szegfűszeget és a reszelt citromhéjat 3 dl vízben feltesszük főni. Felforraljuk és illatos, ízes fűszerkivonatot készítünk. Amikor a fűszereknek jól kifőtt az íze – a kivonatnak szép sötét színe van –, leszűrjük. (A fűszereket tehetjük teatojásba is.) Felöntjük 5 dl vízzel, beletesszük az aszalt gyümölcsöket, és egy csipetnyi sóval ízesítjük. Belefacsarjuk a fél citrom levét, ízlés szerint cukrozzuk. A gyümölcsökkel további 8-10 percig főzzük. Közben a tejszínt a liszttel csomómentesre kikeverjük, behabarjuk a levest, végül az egészet összeforraljuk. Mentalevéllel díszítve, hidegen és melegen is tálalhatjuk.