Avokádókrém (guacamole),tortillával

Hozzávalók:


. 2 db. avokádó
. 1 paradicsom (csak ha szezonja van és tőérett, egyébként inkább ne tegyünk bele!)
. 1 csomag újhagyma (3-4 szál)
. 2 ek. apróra vágott jalapeño chili
. 1 db. lime
. 1 csokor friss koriander-zöld
. 1 ek. tejföl, vagy sűrű joghurt
. 2 csésze kukorica liszt (cup=2,4dl.)
. 2 csésze búzaliszt
. ½ tk. sütőpor
. 1 tk. só
. fél csésze kukorica- vagy napraforgó olaj
. 1 csésze meleg víz

Elkészítés:


Először a guacamolét készítem el: hosszában kettévágom a mag mentén az avokádókat és kikanalazom a húsát egy keverőtálba.
Hozzáadom az apróra vágott paradicsom húsát (a héjét leszedem, a magját a levével együtt kikanalazom), újhagymát és jalapeño chilit, belefacsarom a lime levét, sózom, borsozom majd villával összetöröm az egészet. Ha sima krémet szeretnénk akkor használjunk botmixert vagy aprítógépet én pl. úgy szeretem.Megszórom az apróra vágott korianderrel és elkeverem.Átkanalazom egy edénybe amibe tálalni akarom, a közepébe belenyomom az avokádó magját (így nem barnul meg a krém) folpackkal szorosan lefedem és minimum egy órát hagyom a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek. De elkészíthetjük előző nap is.
Közben egy keverőtálba szitálom a liszteket és a sütőport, sózom, hozzáöntöm az olajat és a meleg vizet.Alaposan eldolgozom, átgyúrom a tésztát, míg rugalmas nem lesz és szépen elválik az edény falától.
Lisztezett deszkán tovább gyúrom egy kicsit, míg sima nem lesz a tészta, majd nyolc-tíz felé osztom és a darabokból golyókat formázok.
Egy vastagfalú serpenyőt/palacsintasütőt felforrósítok közepesnél erősebb fokozaton .A golyókat ellapítom, sodrófával vékony, koronggá nyújtom és a a serpenyőben szárazon ropogósra sütöm mindkét oldalát. Konyharuhával bélelt kosárba teszem e kész tortillákat.
Tálaláskor a tortilla lapokat negyedekbe töröm, úgy teszem az asztalra a guacamole mellé.