Az imám elájult (Imam bayildi)

Hozzávalók:


• 4 padlizsán
• 3 fej hagyma
• 4 gerezd fokhagyma
• 4 paradicsom
• 2 piros paprika
• 1 citrom
• 2 marék mandula
• olívaolaj
• 1 teáskanál cukor
• 1 teáskanál őrölt fahéj
• só
• bors
• petrezselyem

Elkészítés:


A legenda szerint, egy vallási ünnep után az imám annyira megszédült a töltött, hagymás padlizsán csodás illatától, hogy ájultan esett össze. Az „Imam bayildi” a török konyha extra szűz olívaolajjal készülő ikonikus étele, ezért sem meglepő, hogy a legenda egy vidámabb változata szerint, az imám valójában az ételhez felhasznált nagy mennyiségű olívaolaj árának hallatán ájult el. Az imam bayildi hagymával, fokhagymával, paradicsommal, esetenként paprikával töltött, párolt-sült törökparadicsom (padlizsán). Ideális, könnyen elkészíthető vegetáriánus étel.
A padlizsánokat hosszanti irányban bemetszük. Megsózzuk a vágás felületét, majd 20 percig pihentetjük. Időközben a hagymát csíkokra metéljük, a fokhagymát és a petrezselymet apróra vágjuk. A paradicsomokat egy percre forró vízbe mártjuk, a héjukat lehúzzuk és
kiszedjük a magokat, végül felkockázzuk a húsukat. A kimagozott paprikát keskeny csíkokra vágjuk. Egy serpenyőben forrósítjuk az olajat, a hagymát és a fokhagymát ezen megpároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, a paprikát, fűszerezzük. Belekeverjük a durvára vágott mandulát és a cukrot is, majd elforraljuk a zöldségek levét.
A sütőt felforrósítjuk. A padlizsánokat folyó vízzel átöblítjük, megtörölgetjük és egy olívaolajjal kikent tálba, a vágás felületével felfelé, egymás mellé tesszük őket. A padlizsánokat 20 percig magukban sütjük, hogy belsejük megpuhuljon. Ezt követően a húsuk egy részét kikanalazzuk, hozzákeverjük a paradicsomos mártáshoz, majd a megrotyogtatott zöldséges keveréket a padlizsánokba halmozzuk és 20-25 percre visszatoljuk őket a sütőbe.
Tálalás előtt frissen facsart citromlével ízesítjük a langyosra hűlt, töltött
padlizsánokat.