Ázsiai hátszín saláta bok choyjal, édesköménnyel, sz

Hozzávalók:


a hátszínhez
70dkg hátszín egyben
1ek mustár
1-2dl olívaolaj
1tk só
frissen őrölt bors
a salátához
6db bok choy
1 édeskömény
1 csokor korianderzöld
4ek fekete és fehér szezámmag
az öntethez
4ek olívaolaj
2ek szójaszósz

Elkészítés:


1. A hátszínt megkenem a mustárral, egy passzentos dobozba teszem, és felöntöm annyi olajjal, hogy ellepje. A dobozt lezárom, és alkalmanként megrázogatva 5 napig pácolom. A sütés napján a sütőt 195 fokra állítom, egy vasserpenyőt pedig maximumra hevítek. A hátszínt letörölgetem, megsózom, megborsozom, és a forró vasserpenyőben minden oldalát fél-fél perc alatt kérgesítem.

2. A megpirított hátszínt aztán egy kisebb tepsiben beteszem a sütőbe, meglocsolom a kisült zsírjával, ha van, és 30 perc alatt medium-rare állapotúra sütöm, félidőben megfordítva. Amikor a fél óra letelt, a hátszínt kiveszem a sütőből, és hagyom pihenni legalább 10-15 percet mielőtt felszeletelem, de hagyhatom teljesen kihűlni, majd tárolhatom hűtőben is egyben vagy felszelve, a húslébe forgatva felhasználásig.

3. Az öntethez az olajakat a szószokkal, a reszelt gyömbérrel, a mézzel és a lime kifacsart levével valamint a kókuszvízzel (a kókusztej zsírtól különváló hígabb része) elkeverem. Ezt is tárolhatom hűtve későbbi felhasználásig.

4. Tálalás előtt a bok choy leveleit megmosom, felcsíkozom. Az édesköményt négybe vágom, hosszanti irányban hajszálvékonyan felszeletelem. A tényérok aljára teszek a bok choyból, ráhalmozom a szeletelt édesköményt, arra durvára vágott maréknyi korianderzöldet szórok, a salátát megkoronázom a vékonyra szelt hátszínnel, meglocsolom az öntettel, végül meghintem szezámmaggal.