Babfőzelék

Hozzávalók:


30 dkg szárazbab 1 babérlevél,
1 kis fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
4 evőkanál olaj,
1 púpozott evőkanál finomliszt,
1 csapott kiskanál só,
1 mokkáskanál pirospaprika,
1 kiskanál 10%-os ételecet,
1 dl tejföl (ez el is maradhat)

Elkészítés:


A babot átválogatjuk. Megmossuk, majd egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük és annyi friss hideg vízben, amennyi jó ujjnyira ellepi, feltesszük főni. A babérlevéllel és a finomra vágott vöröshagymával, fokhagymával fűszerezzük és kis lángon, lefedve kb. 50 perc alatt félpuhára főzzük. Közben többször megkeverjük, elfövő levét pótoljuk. Amíg a bab puhul, fűszeres paprikás rántást készítünk. Ehhez fokhagymát megtisztítjuk, nagyon finomra aprítjuk. A kissé megforrósított olajon a lisztet kb. fél perc alatt zsemleszínűre pirítjuk. A tűzről lehúzva a fokhagymát és a pirospaprikát belekeverjük. Hűlni hagyjuk. A félig puha babot megsózzuk – azért csak most, mert ha már az elején megsózzuk, a bab nehezebben puhul. Amikor már puha, a kihűlt rántáshoz a bab főzőlevéből egy merőkanálnyit belemerünk, simára keverjük. A puha babhoz öntjük, kevergetve 2-3 percig forraljuk, ezalatt leve kellően besűrűsödik. Végül az ecettel kellemesen pikánsra ízesítjük. Ha tejföllel is dúsítjuk, tejfölös babfőzeléknek nevezzük. Jó ízt ad a főzeléknek, ha egy kis darab füstölt szalonnát vagy egy darab füstölt húst is belefőzünk, de az is jó, ha a babot füstölt hús főzőlevében tesszük fel főni.